Elveierlaget har foretatt droneopptak for gytegroptelling siden 2017. Opptakene gjøres på de samme fem referansestrekningene hvert år.
Målet er å foreta droneopptak i perioden mellom 25. oktober og 1. november. Det må være gunstig vannføring, klart vann, overskyet, oppholdsvær og lite vind for å få gode opptak.
I 2019 ble det opprettet et nasjonalt program for overvåking av gytebestander av laks og sjøørret på oppdrag fra Miljødirektoratet. I Gaula gjennomføres overvåkingen av gytebestandstørrelser ved drivtelling. Det har ikke vært mulig å gjennomføre drivtelling siden 2017, men ble mulig nå i 2022. Rapport forventes rundt årsskiftet.
Gytegroptellinger med drone utføres hovedsakelig på fem referansestrekninger av ulik lengde.
Det er gjennomført gytefisktelling av laks og sjøørret på tre referansestrekninger i Gaula i alle årene fra 2013 til og med 2017. De tre referansestrekningene utgjør til sammen 33,7 km (19,5 %) av Gaulas totalt 173 km lakseførende strekning.
Det har vært en økning i antall laks og total gytebiomasse av hunnlaks gjennom perioden fra 2013 til og med 2017.
Siden 2011 har Veterinærinstituttet mottatt, analysert og oppbevart skjellprøver fra avlivet laks i en rekke lakseførende elver i Trøndelag, bl.a. fra Gaula. Det er den enkelte fisker som tar prøver av sin fangst og innleverer prøvene til innsamlingspunkter i vassdraget for videreformidling til Veterinærinstituttet. Dette Skjellprøveprosjektet er finansiert av SalMar ASA.
Veterinærinstituttets sluttrapport for 2022: Sportsfiske Trondheimsfjorden og Åfjorden 2022
Gaula Elveierlag skal forvalte fiskeressursene som tilhører vassdraget til beste for medlemmene innenfor rammene av langsiktig ressursforvaltning og ivaretakelse av det biologiske produksjonsgrunnlaget.
fra vedtektene
Fellesforvaltningen i Gaula
Sameiet Gaula Elveierlag
Foretaksregisteret NO 988 838 780 MVA
styret@gaulaelveierlag.no