Overvåking av rømt oppdrettslaks ved stangfiske i Gaula starter 1. september 2024. Overvåkingen ledes av NINA, i tett kommunikasjon med elveierlaget.
Elveierlaget ber om at rettighetshaverne bistår med å legge til rette for at overvåkingsfiske kan utføres så godt og effektivt som mulig, blant annet ved å gi tilgang til overvåkingsfiske på sin eiendom.
Det stilles flere krav til hvordan overvåkingsfisket skal gjennomføres blant annet for å sikre
en mest mulig skånsom behandling av vill fisk, og for å sørge for at overvåkingen gir en god og
representativ oversikt over situasjonen i elva.
Kun personer med tillatelse fra ansvarlig kontaktperson skal utøve overvåkingsfisket. Alle
skal være utstyrt med synlig bekledning (helst gul vest). Grunneiere og politi varsles før fisket
starter.
Overvåkingsfisket utføres på oppdrag fra miljøforvaltningen og er ikke et fiske som grunneiere eller
andre rettighetshavere har anledning til å selge videre, eller bruke som en slags kompensasjonsordning for uteblitt fiske i sportsfiskesesongen.
Det skal tas skjellprøver av fanget laks som deretter gjenutsettes så fremt den ikke er skadet. All fangst av oppdrettslaks vil bli avlivet og innlevert Veterinærinstituttet for analyse.
På grunn av rømmingen fra et av Lerøy sine oppdrettsanlegg på Hitra i mai planlegges et overvåkingsfiske i et betydelig større omfang enn normalt for å dekke større deler av vassdraget. Formålet er å kartlegge utbredelsen av rømt oppdrettslaks i vassdraget.
Under overvåkingsfisket vil personer som gjennomfører fisket alltid fiske minst to personer sammen, og de vil ha gule vester på. De vil fylle ut daglige skjema om antall timer fisket og fangster av rømt oppdrettslaks og villfisk, som returneres til NINA.
Behov for et mer rettet uttaksfiske av rømt oppdrettslaks vil vurderes på bakgrunn av resultatene fra overvåkingsfisket, samt resultat fra andre observasjoner av rømt oppdrettslaks for eksempel ved snorkling. Overvåkingsfisket vil forhåpentligvis kunne gjennomføres over en konsentrert toukersperiode. Et eventuelt rettet uttaksfiske vil altså ikke gjennomføres før etter at overvåkingsfiske er gjennomført og oppsummert.
Skandinavisk Naturovervåking leder arbeidet med overvåking og uttak av rømt laks etter rømmingshendelsen etter oppdrag fra Lerøy, og gjennomfører prosjektet i samarbeid med NINA og Veterinærinstituttet. NINA har gjennom dette prosjektet ansvaret for overvåkingsfiske og eventuelt uttaksfiske i Gaula.
For flere detaljer se informasjonsskriv fra NINA.